sağlanan medikal gazlar anestezi cihazına girdikten sonra akımölçerlerden geçer.
Akımölçerler, medikal gazların ml/dk. veya l/ dk. olarak verilmesini sağlayan aygıtlara
verilen addır. Günümüzde kullanılmakta olan iki tipi vardır.
- Rotametre (sabit basınçlı değişken orifisli olan akımölçer)
- Elektronik akımölçerler
Rotametre (Sabit Basınçlı Değişken Orifisli Akımölçerler)
En çok kullanılan, içinde cam veya metal bir top ya da bobin bulunan alt kısmı daha
ince üst kısmı daha geniş olan thorpe tüp adı verilen cam tüplerdir.
Thorpe tüp içine gaz akımı verilmesi ile içinde bulunan top veya bobin aşağıdan yukarıya yükselir.
Geçen gaz miktarı tüpün içinde top varsa topun ortası, bobin varsa bobinin üst kenarı hizasında okunur.
Akımölçerler, her gaza özel olarak üretilir ve diğer gazlar için kullanılmaz. Günümüzde anestezi cihazlarında oksijen ve azot protoksit için olmak üzere iki akımölçer (flowmetre) bulunur. Oksijen için değişik miktarlar kullanmak gerektiğinde biri daha az oranlar için kullanılmak üzere seri bağlanmış iki tane akımölçer bulunabilir.
Flowmetre ve Düğmelerinin Dizilişi
Akımölçerlerin dizilişi, üretici firmalardan kaynaklı ve güvenlik amaçlı olmak üzere iki nedenle ABD hükümet standartlarına göre düzenlenmiştir. Buna göre oksijen akımölçeri her zaman sağda ve vaporizatöre en yakın yerde olmalı, oksijen gaz karışımı içine en son eklenmelidir.
Bu durum gaz kaçaklarını ve hastaya hipoksik (oksijeni az) gaz karışımı verilmesini engellediği gibi anestezi uygulayıcılarının farklı anestezi cihazlarını kullanırken yanlış düğmeyi (akımölçer valfi) çevirme riskini de engeller.
Yivli oksijen düğmesi
Akımölçer düğmelerinden oksijenin düğmesi, yivli ve daha büyüktür. Diğer düğmelerden daha fazla öne çıkmış ve sağda yerleşmiştir.
Elektronik Akımölçer
Günümüzün modern anestezi cihazlarının bazılarında elektronik akım kontrolü ve ölçümü yapılır. Fakat bir emniyet olarak bu özelliğin olduğu cihazlarda yedek rotametre bulundurulur.
Oksijen Flush (Bypass) Valfi
Anestezi uygulamalarında devrede kaçak olması ya da aciliyet hâllerinde oksijene akımölçerin verebileceğinden daha yüksek hızda ihtiyaç duyulabilir. Bu durumlarda kullanılmak üzere ayrı bir oksijen hattı ve valfi bulunur. Oksijen flush valfi 30-70 ml/dk. hızda ve 20-45 psi basınçta oksijen verebilir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder