Anestezi uygulama araçları başlangıçta anestezik madde dolu bir şişe, gaz tampon ve süngerden ibaret iken giderek günümüzün belirli seviyede ve hassas bir şekilde gaz ve anestezik maddeleri veren, yapay solunum ve monitörizasyon imkânı sağlayan gelişmiş anestezi cihazlarına dönüşmüştür.
1970 yılından itibaren anestezi cihazlarına verilen önem artmıştır. Bu yıllarda anestezi cihazının bölümleri, kullanılan ekipmanlar, boru sistemleri ve cihazın kullanımı ile ilgili kitapların yazılması, cihazlar ile ilgili birçok sorunun ortadan kalkmasına ve problemlerin tanınmasına yardımcı olmuştur.
Modern anestezi makineleri artık bir cihazdan çok bir atölye (workstation), olarak adlandırılabilecek hâle gelmiştir. Bundan dolayı anestezi cihazlarına “anestezi iş istasyonu” adı da verilmektedir.
Anestezi cihazlarının kullanım amacı anestezistin, hastanın yaşamını güven altına almasını sağlamak ve yeterli miktarda anestezi vermesine yardımcı olmaktır. Bu amaçla kullanılan çeşitli tip ve kombinasyonlarda anestezi cihazları mevcuttur.
Günümüzde anestezi cihazları oldukça standardize olup beklentileri karşılar niteliktedir. Farklı marka ve dizaynda çeşitli anestezi cihazları ülkemizde de yaygın olarak kullanılmaktadır.
Günümüz anestezi cihazları, içlerine yerleştirilmiş, güvenle kullanımını sağlayan emniyet özelliklerine ve aygıtlara, hasta solutma sistemlerine, kendi içinde bulunan veya sonradan eklenebilen monitörlere, pnömatik ve eletromanyetik çalışabilen mekanik ventilatör ve cihazın tüm fonksiyonlarını izleyebilen bilgisayar sistemlerine sahiptir. Cihaz içinde bulunan mikroişlemcilerin kullanımı, yakın ve uzak bilgisayarlar ile ağ oluşturma ve hasta ile ilgili bilgilerin otomatik olarak saklanması gibi birçok işlemin yapılmasına olanak sağlamaktadır.
Daha fazla bilgi için buraya tıklayınız.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder